sábado, 20 de diciembre de 2014

Escoleta Infantil


IdRa - " Som la teua veu "

¿Gestió Directa o Indirecta per a la nostra 

Escoleta Infantil?

Des de fa alguns dies el PSOE de Rafelbunyol ha posat en marxa  una  campanya d'arreplega de firmes  per a impugnar l'aprovació en el Ple del Ajuntament de Rafelbunyol del model  de Gestió Indirecte ,per a Ia Escola Infantil.

Evidentment és molt fàcil vendre la frase “Per una Educació Pública i de Qualitat” , sense donar més detalls, i per descomptat sense explicar els motius pels quals entre altres,  Independents de Rafelbunyol- IdRa  es va haver de postular en l'aprovació de la Gestió Indirecta per a esta Escoleta, el que suposa la licitació i concessió administrativa d'este servei.

Des d'IdRa considerem que la transparència d'un Ajuntament no consistix només en l'una fiscalització dels comptes i del nostre Ajuntament, també forma part d'esta transparència ser honest en totes les nostres decisions, i sobretot en la comunicació a la ciutadania dels motius d'estes decisions.

 Considerem que un mal exemple s'està realitzant quan d'alguna forma en les nostres publicacions o campanyes haja partits  que  oculten informació important per a aconseguir els seus objectius, actuacions  que al nostre entendre més que una informació són un engany, a fi d'intentar manipular l'opinió dels ciutadans.

Per tot açò des d'IdRa hem considerat important de nou publicar les limitacions que el nostre Ajuntament té per a poder oferir el servici de l'Escoleta a través una Gestió Directa, és a dir contractant personal. Amb esta informació veraç i real que facilitem volem simplement que tots els veïns puguen conéixer amb detall els riscos i problemes que hagueren significat la GESTIO DIRECTA , per de esta forma i en estes dates , pugen  opinar que formula en estos moments  hagueren considerat millor per a este servici.

L'actual Llei de Pressupostos Generals de l'Estat 2014  en l'article 21 Diu:

Article 21 Oferta d'ocupació pública o un altre instrument semblant de gestió de la provisió de necessitats personal
Durant l'any 2014 no es procedirà a la contractació de personal temporal, ni al nomenament de personal estatutari temporal o de funcionaris interins excepte en casos excepcionals i per a cobrir necessitats urgents i inajornables que es restringiran als sectors, funcions i categories professionals que es consideren prioritaris o que afecten el funcionament dels servicis públics essencials.

L'esborrany del 2015 d'esta mateixa llei de Pressupostos manté també este article.

Açò significa que l'Ajuntament basant-se en este  article de la LPGE per al curs 2015-16, no podria realitzar la Gestió directa de l'Escoleta, ja  que per a això   seria necessària la contractació de   personal per part de l'Ajuntament, amb el que estaríem incomplint este article. El mateix  Secretari de l'Ajuntament i els advocats que donen assessorament Legal, basant-se en esta Llei  van emetre un informe desfavorable per a esta gestió, inclús la mateixa Interventora del Ajuntament també va manifestar el seu rebuig.

L'única possibilitat que tindríem per a poder realitzar la Gestió Directa, passaria per demanar una autorització a la Conselleria d'Administració Local. Autorització que deuria anar acompanyat d'un informe  al·legant els motius i situació econòmica del nostre Ajuntament, perquè ens autoritzara a poder realitzar este tipus de Gestió.
Evidentment el primer obstacle que tindríem en este informe és la pròpia Llei, que per molt que hi haja alguns partits polítics que s'encaboten a disfressar-la, el contingut d'ella ho deixa molt clar, és a dir, l'Ajuntament no podrà contractar personal, excepte en casos excepcionals i per a cobrir necessitats urgents i inajornables.
A açò caldria sumar que l'ensenyança infantil com tots bé sabem, no és obligatòria,  és voluntària,  pel que evidentment no podríem acollir-nos  a les excepcions   de l'article 21 de la llei,  en referència a què es tracte d'un  caràcter excepcional i  per a cobrir necessitats urgentsei inajornables,o que afecten el funcionament dels servicis públics essencials.

Per si tot açò no fóra suficient en este informe caldria detallar  també la situació econòmica de l'Ajuntament de Rafelbunyol, consistori que com tots sabem és dels més endeutats de la C. V.  Amb dos Plans d'Ajust aprovats per a poder pagar a proveïdors d'aproximadament 2.000.000 d'euros, i  un deute viu a 31/12/2013 de 8.569.476€, el que en  deute per habitant significa 846€. A tot açò flaco favor nos fa  el concurs de creditors i liquidació d'Acmursa, lo que va provocar el impagament de moltes nomines als treballadors   tant de CEERSA com de l'Escoleta Infantil, amb un forat  al voltant de 2.000.000€.

Estes encara que no ens agraden  són les nostres cartes de presentació, i els que la Conselleria hauria de valorar per a  autoritzar a l'Ajuntament, per a la Gestió Directa de l'Escoleta.

Per si tot açò no fóra suficient , esta via encara que molt populista  suposaria perdre directament el cursos escolar 2015-16, ja que els terminis de contestació que oferix Conselleria, impossibilitarien poder realitzar el pròxim curs.

Evidentment no és el mateix arriscar els teus diners que el diners de tots, en el cas improbable de tot estes circumstàncies foren acceptades, i la Conselleria ens autoritzara per a esta Gestió,  significaria haver de destinar en els pressupostos  , una gran partida econòmica per a  avançar tots els diners necessaris per a la contractació de personal i posada en marxa de l'Escoleta, diners que si les subvencions pel Bono bebe, per qualsevol circumstància es demoraren mes de lo previst, ens posaria en una situació econòmica molt greu  a un  Ajuntament que actualment ja està molt endeutat i no por demanar credits.
Com a detall important  per a la reflexió de tots, actualment el Col·legi Públic Mare de Déu del Miracle amb uns 900 alumnes matriculats, només disposa d'un conserge que ha de donar servici a un dels col·legis més massificats de la C. V, lloc de treball que al ser competència de l'Ajuntament de moment no s'ha pogut ampliar a causa de la impossibilitat de contractació pel famós article 21 de la  LPGE 2014, i sobretot per la delicada  situació econòmica del nostre Ajuntament. Com a exemple l'IES de Rafelbunyol amb poc més de 300 alumnes, al dependre  estos llocs laborals directament de Conselleria   té 2 conserges. Evidentment este problema de personal del Col·legi Mare de Déu del Miracle no és tan popular electorament.

Per a acabar només dir que la Gestió Indirecta és  a dir de titularitat pública i gestió privada , a través d'una Concessió Administrativa, és una solució immediata, amb unes bases per a la seua licitació en les què podríem perfectament establir les condicions i preus. Gestió que possiblement en el mes de març l'empresa adjudicaria podria obrir matriculacions de cara al 2015-2016.

Oblidant  ideologies i populismes que tracten de vendre alguns partits, este camí considere que en estos moments beneficiària a tots, però sobretot, als pares i mares que han d'alçar als seus fills una hora abans per a haver de portar a escoles Infantils d'altres  poblacions, sense oblidar que esta gestió  podria perfectament ser temporal fins que la situació econòmica del nostre Ajuntament , o la Llei ens permeta realitzar este servici directament amb els nostres mitjans.

Víctor Encarnación Furió.